Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK w Sieradzu

Informacje handlowe

O firmie

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK w Sieradzu kojarzy się z wysoką jakością produkowanych wyrobów, która rozpoczyna się już w pierwszych
rozmowach z kontrahentami i klientami, a więc na długo przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego, a kończy się dopiero na bezproblemowej dostawie
do klienta. Produkty naszych marek „MU!”, „ME!” i „Paczka od krowy” to wysoka jakość, bezpieczeństwo zdrowotne, ciekawa szata graficzna
opakowań. Te wszystkie czynniki powodują, że nasze produkty są zauważalne na rynku i klienci chętnie po nie sięgają.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK powstała w Woźnikach i nosiła nazwę „Wośniczanka”. W 1937 roku nastąpiło jej przeniesienie do Sieradza i połączenie z prywatną mleczarnią Władysława Byczewskiego. Krótko przed wojną powstała także zlewnia mleka w Warcie, a skupione przez nią mleko hurtem odstawiano do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sieradzu. Po wybuchu II wojny światowej OSM Sieradz, na pewien okres zawiesiła swoją działalność, przy ówczesnej ulicy Kaliskiej 5. Potem ją wznowiła, przy ulicy Zamkowej 15, dokąd przenieśli ją hitlerowcy. Była to niewykończona przed wojną szkoła żydowska. Mleczarnia otrzymała nazwę Molkerei – Betriebsgesselschaft G.m.b.H Posen, Molkerei Schieratz. Niemcy wyposażyli zakład w nowoczesny sprzęt mleczarski i maszyny. Zamknięto w powiecie wszystkie drobne mleczarnie zamieniając je w zwykłe zlewnie mleka. Wytworzone w mleczarni masło, twaróg, i ser były przewożone do magazynów i chłodni w Łodzi, Zduńskiej Woli i Sieradzu. Produkty te zaspokajały w pierwszym rzędzie potrzeby wojska, szpitali i sklepów.

W 1945 roku nastąpiła rozbudowa i modernizacja urządzeń przetwórczych. Powstawały kolejne zlewnie mleka. Cały powiat został pokryty zlewniami tak, że każdy producent mleka miał łatwość jego zbytu. W powiecie obok licznych zlewni działały cztery Okręgowe Spółdzielnie Mleczarskie, jednak największą wśród nich była ta w Sieradzu. W 1945 roku zatrudniała 25 pracowników, w tym 13 w terenie, czyli w zlewniach, zwanych niekiedy filiami. Przeciętna dzienna dostawa mleka w 1949 roku wynosiła 5238 litrów, natomiast jej moc produkcyjna 50000 litrów mleka na dobę. W 1950 roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sieradzu przeszła pod zarząd państwowy. W grudniu 1950 roku otrzymała nazwę Powiatowy Zakład Mleczarski, Przedsiębiorstwo Państwowe w Sieradzu. 1.09.1957 roku reaktywowano w Sieradzu spółdzielczość mleczarską. W 1965 roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sieradzu miała 53 punkty skupu mleka w powiecie sieradzkim, tureckim i poddębickim. Dużym osiągnięciem Spółdzielni było otwarcie nowego zakładu produkcyjnego przy ulicy Wojska Polskiego. Uroczyste przekazanie tego obiektu odbyło się 22.11. 1971 roku.

W 1975 roku, z chwilą utworzenia województwa sieradzkiego, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sieradzu zmieniła nazwę na Wojewódzką Spółdzielnię Mleczarską w Sieradzu i podporządkowano jej cztery zakłady produkcyjne: w Łasku, Wieluniu, Sieradzu i Wartkowicach. Rok później mleczarnia przeszła pierwsza poważną modernizację – wybudowano linię do ciągłej produkcji masła. W 1979 roku rozpoczęto budowę własnej kotłowni i proszkowni typu F.

W 1980 roku w miejsce Wojewódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej powstał Wojewódzki Związek Spółdzielni Mleczarskich w Sieradzu, jako organ zwierzchni wszystkich czterech zakładów mleczarskich województwa sieradzkiego. W 1989 roku został on rozwiązany.

W 1995 roku uruchomiono w Spółdzielni linię do produkcji wyrobów UHT.

Od stycznia 2001 roku OSM WART-MILK produkuje wyroby UHT pod własną marką MU! – mleko, śmietanki. Z myślą o najmłodszych klientach mleczarnia rozpoczęła w 2002 roku produkcję mleka smakowego pod marką Twisti. W 2014 roku mleka smakowe przeszły pod markę MU!. Potencjał WART-MILK to bogata oferta wyrobów pasteryzowanych: mleka spożywczego, śmietany, kefiru, maślanki, masła, twarogów. OSM WART-MILK jest także producentem wyrobów w proszku.

podczyszczalnia2W 2010 roku została zmodernizowana linia do ultrafiltracji. W urządzeniu tym zachodzą procesy membranowe, dzięki którym wszystkie białka mleka są kumulowane po stronie produktu i tym sposobem mniejsze jest zużycie surowca na jeden kilogram produktu. Zaowocowało to wprowadzeniem na rynek serków kanapkowych, serków homogenizowanych oraz twarogu sernikowego.

W czerwcu 2011 roku OSM WART-MILK otworzyła własną, nowoczesną, modułową podczyszczalnię ścieków.  Firma Grundfos Pompy Sp. z o.o. została wybrana jako dostawca i wykonawca części technologicznej. Zdecydował rodzaj dostarczanej technologii tj. kompaktowość umożliwiająca instalację kontenerów na bardzo małej powierzchni, krótki czas dostawy i uruchomienia oraz możliwość rozbudowy.

W 2012 roku dokonano w spółdzielni częściowej wymiany taboru samochodowego oraz zestawów do pasteryzacji i standaryzacji mleka, zaś rok później – zakładowe laboratorium zostało wyposażone w urządzenie do badania bakterii w mleku surowym.

sklep_portierniaPrzełomowym w modernizowaniu zakładu produkcyjnego WART-MILK okazał się rok 2015. Rozbudowano wtedy portiernię i umieszczono w niej sklep firmowy, czynny przez cały rok, zamontowano zestaw do sterylizacji UHT oraz nowoczesne filtry workowe do kotłowni ograniczające emisję spalin, wyposażono laboratorium w analizator składu mleka do badania komórek somatycznych, wdrożono system standaryzacji stanowisk pracy 5S, czyli metodologii tworzenia i utrzymania dobrze zorganizowanych, czystych, wysokowydajnych i wysokiej jakości stanowisk pracy.

Nowy magazyn wyrobów gotowych UHTNajnowszą inwestycją spółdzielni WART-MILK jest okazały budynek magazynowy.
W nowoczesnym magazynie wyrobów gotowych UHT zainstalowany będzie system regałów paletowych wysokiego składowania, wyposażony w półautomatyczne satelity AutoMag umożliwiające załadunek, rozładunek oraz przemieszczanie się jednostek ładunkowych w kanałach regałów. Montaż regałów umożliwi składowanie towaru w dużym zagęszczeniu, dzięki czemu do dyspozycji będzie 4759 miejsc paletowych, co pozwoli na składowanie dużej ilości towaru na małej powierzchni.
W niedalekiej przyszłości planowany jest montaż automatycznego systemu paletyzacji zgrzewek na paletach, który umożliwi paletyzowanie produktów z większą wydajnością.

wartmilk_90lat_publikacja_fotografia_312 października 2016 roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK obchodziła jubileusz 90-lecia powstania. Podczas uroczystej gali w Teatrze Miejskim zaprezentowany został film o historii mleczarni od momentu jej powstania w 1926 r. do chwili obecnej. Z tej okazji wydana została także publikacja pt.: „Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK w Sieradzu 1926-2016”. Starosta sieradzki Mariusz Bądzior udekorował sztandar Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej WART-MILK medalem „Zasłużony dla Ziemi Sieradzkiej”. Ten honorowy tytuł przyznała Rada Powiatu Sieradzkiego. Na ręce Zarządu i przewodniczącego Rady Nadzorczej złożono szereg gratulacji oraz podziękowań od licznie przybyłych gości oraz życzenia wielu sukcesów i dalszego rozwoju firmy.

Podstawowym celem WART-MILK jest produkowanie wyrobów spełniających oczekiwania klientów. Potwierdzono to uzyskaniem w 1998 roku certyfikatów systemu zapewnienia jakości zgodnie z normą PN-ISO 9002. Właściwości funkcjonalne produktów, oczekiwana jakość sensoryczna, wymagania w zakresie bezpieczeństwa mikrobiologiczno-higienicznego to kryteria oczekiwań klientów dla których OSM WART-MILK zintegrowała wdrożony system zarządzania jakością z systemem bezpieczeństwa produktu dla życia i zdrowia konsumenta.

Rok 1999

Puchar Prezesa ARR za wysokie wyniki wśród spółdzielczych eksporterów artykułów mleczarskich.
Medale Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich za wysoką jakość otrzymały produkty:
– śmietana 18% karton 0,25 l,
– napój acydofilny FRAJDA,
– mleko UHT 3,2% tł. karton 1 l.

Rok 2000

Puchar Prezesa ARiMR za wybitne zasługi w umacnianiu przetwórstwa mleka i rozwoju bazy surowcowej.

Rok 2001

Puchar Prezesa ARR za zajęcie VI miejsca w eksporcie produktów mleczarskich.
Puchar Prezesa ARR za wysokie wyniki wśród spółdzielczych eksporterów artykułów mleczarskich.
Medal za najwyższą jakość masła ekstra nadany przez UZSM Warszawa,
Medale za wysoką jakość nadane przez UZSM dla:
– mleka UHT MU!,
– śmietany 18% tł.

Rok 2002

Puchar Prezesa ARR za zajęcie VII miejsca w eksporcie produktów mleczarskich.
Medal za najwyższą jakość dla śmietanki UHT MU! 36% tł. nadany podczas Targów Mleczarskich MLEKO EXPO 2002.

Rok 2003

Medale Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich za najwyższą jakość dla:
– masła ekstra Paczka Od Krowy
– mleka smakowego TWISTI,

Rok 2004

Puchar Prezesa ARR za udział w I edycji programu ?Szklanka mleka? Światowy Dzień Mleka
Statuetka Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich za najwyższą jakość dla napoju mleczno-kawowego Ice Coffee MU!.
Medal za zajęcie I miejsca uzyskała śmietanka UHT MU! 30% tł 1/2 l., I Międzynarodowa Ocena Masła i Mlecznych Produktów Wysokotłuszczowych ? Sanok.

Rok 2005

Statuetkę Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich za najwyższą jakość podczas XIV Targów Mleczarskich MLEKO EXPO 2005 otrzymały produkty:
– mleko UHT ME!,
– napój mleczno-kawowy Ice Coffee

Rok 2007

Laureaci XI edycji Inicjatywy Pozytywistycznej Polski Producent Żywności w kategorii: Firmy nominowane przez Kapituły Wojewódzkie za produkt mleczno-kawowy Ice Coffee.

Rok 2008

Statuetka za najwyższą jakość dla Śmietanki UHT MU! 36% tł. przyznana podczas XVII Targów Mleczarskich MLEKO EXPO 2008.
Statuetka za wyróżniającą jakość dla Mleka koziego ME! przyznana podczas XVII Targów Mleczarskich MLEKO EXPO 2008.
III miejsce w kategorii produkty kozie dla mleka koziego ME! w konkursie LIDER FORUM 2008 organizowanym przez Wydawcę magazynu Forum Mleczarskie Handel.

Statuetki Mleko Expo

Rok 2009

Dyplom Złota Mleczna Rewia Gdańsk 2009 w kategorii mleko i napoje mleczne dla Ice Coffee MU!
Dyplom w wojewódzkim konkursie wyrobów mleczarskich Bratoszewice 2009 za Mleko 3,2% tł. ?Paczka od Krowy?.
Wyróżnienie w wojewódzkim konkursie wyrobów mleczarskich Bratoszewice 2009 za śmietankę 36% tł. UHT MU!
Nagroda Orzeł Agrobiznesu 2009

Orzeł Agrobiznesu 2009

Rok 2010

Certyfikat ?Najwyższa Jakość? Wielkopolskie Stowarzyszenie Badań nad Jakością – Poznań.
Certyfikat ?Mistrz Rolnictwa i Przetwórstwa? Produkt roku 2009 Mleko pasteryzowane. Wydawnictwo Regiony Katowice
Certyfikat wydawany przez Europejskie Centrum Jakości i Promocji z Warszawy dla produktów Maślanka i Kefir ?Paczka od Krowy?
Lider Forum 2010 za mleko kozie ME!

Rok 2011

Statuetka Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związku Rewizyjnego XX TARGI MLECZARSKIE ?MLEKO ? EXPO 2011″ ? za wyróżniającą jakość SEREK KANAPKOWY Z CZOSNKIEM.
Statuetka Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związku Rewizyjnego XX TARGI MLECZARSKIE ?MLEKO ? EXPO 2011″ ? za wysoką jakość MLEKO MU! UHT 3,2% tłuszczu.
Wyróżnienie dla produktu ICE COFFEE ? kawa mrożona, w KONKURSIE ?ZŁOTY PARAGON 2011 NAGRODA KUPCÓW POLSKICH?, w kategorii Lider Sprzedaży ? kawy.
Wyróżnienie dla produktu MASŁO EXTRA 82% tłuszczu, w KONKURSIE ?ZŁOTY PARAGON 2011 NAGRODA KUPCÓW POLSKICH?, w kategorii Lider Sprzedaży ? masło, margaryny, mixy.
Wyróżnienie za najlepszy produkt tradycyjny w konkursie ? LOKALNE SMAKI WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO? XXI Targi Rolniczo ? Ogrodnicze Kościerzyn 2011, w kategorii sery i inne produkty mleczne TWARÓG KLINKA.
Wyróżnienie za najlepszy produkt tradycyjny, w konkursie ?LOKALNE SMAKI WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO? XXI Targi Rolniczo ? Ogrodnicze Kościerzyn 2011, w kategorii oleje i tłuszcze MASŁO EXTRA.
III miejsce w kategorii Serki do smarowania, SEREK KANAPKOWY Z CZOSNKIEM 150 G, w konkursie LIDER FORUM 2011 organizowanym przez Wydawcę magazynu FORUM MLECZARSKIE HANDEL.
III miejsce w kategorii Produkty kozie, MLEKO UHT ME! 1l, w konkursie LIDER FORUM 2011 organizowanym przez Wydawcę magazynu FORUM MLECZARSKIE HANDEL.
Wyróżnienie Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach, za MLEKO ZAGĘSZCZONE NIESŁODZONE, w WOJEWÓDZKIM KONKURSIE WYROBÓW MLECZARSKICH ? Bratoszewice 2011.

Konkurs Złoty Paragon 2011 Nagroda Kupców Polskich:
– wyróżnienie dla Ice Coffee0,2l w kategorii Lider Sprzedaży – kawy
– wyróżnienie dla masła extra w kategorii Lider Sprzedaży ? masło, margaryny, mixy
W konkursie głosują detaliczni kupcy jak również hurtownie.

W konkursie LIDER FORUM 2011 zdobyliśmy:
– III miejsce dla serka kanapkowego z czosnkiem w kategorii serki do smarowania,
– III miejsce dla mleka koziego 1l w kategorii wyroby kozie.

Wojewódzki konkurs wyrobów mleczarskich Bratoszewice 2011
– wyróżnienie za mleko zagęszczone niesłodzone.

XXI Targi Rolniczo Ogrodnicze w Kościerzynie
Konkurs: Lokalne smaki województwa łódzkiego
– wyróżnienie dla Twarogu KLINKA za najlepszy produkt tradycyjny w kategorii sery i inne produkty mleczne,
– wyróżnienie dla masła extra za najlepszy produkt tradycyjny w kategorii oleje i tłuszcze.

Targi Mleko Expo 2011 w Warszawie
– wyróżnienia za serek kanapkowy z czosnkiem i mleko MU! 3,2% UHT w konkursie: Wysoka Jakość Wyrobów Mleczarskich

Rok 2012

II miejsce w kategorii Serki homogenizowane, SEREK HOMOGENIZOWANY WANILIOWY 150 G, w konkursie LIDER FORUM 2012 organizowanym przez Wydawcę magazynu FORUM MLECZARSKIE HANDEL,
III miejsce w kategorii Mleko UHT, MLEKO UHT MU! 3,2% 1L, w konkursie LIDER FORUM 2012 organizowanym przez Wydawcę magazynu FORUM MLECZARSKIE HANDEL,
Wyróżnienie dla produktu MLEKO MU! UHT 3,2% 1l, w KONKURSIE ?ZŁOTY PARAGON 2012 NAGRODA KUPCÓW POLSKICH?, w kategorii Lider Sprzedaży ? mleko białe, mleko smakowe i zagęszczone,
Wyróżnienie dla produktu MASŁO Paczka od Krowy 200 g, W KONKURSIE ZŁOTY PARAGON 2012 NAGRODA KUPCÓW POLSKICH, w kategorii LIDER SPRZEDAŻY ? masło, margaryny, mixy,
I miejsce w WOJEWÓDZKIM KONKURSIE WYROBÓW MLECZARSKICH Bratoszewice 2012 ? organizowanym przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach, za serię SMAKOWYCH SERKÓW KANAPKOWYCH,
Wyróżnienie Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach za ŚMIETANKĘ UHT MU! 36% tłuszczu, w WOJEWÓDZKIM KONKURSIE WYROBÓW MLECZARSKICH ? Bratoszewice 2012,
WYRÓŻNIENIE KRAJOWEGO ZWIĄZKU SPÓŁDZIELNI MLECZARSKICH ZWIĄZEK REWIZYJNY XXI TARGI MLECZARSKIE MLEKO EXPO 2012.

Rok 2013

Wyróżnienie Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach za kefir 1% tłuszczu w WOJEWÓDZKIM KONKURSIE WYROBÓW MLECZARSKICH ? Bratoszewice 2013,
Puchar od Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach za śmietankę UHT 36% ?MU!? w WOJEWÓDZKIM KONKURSIE WYROBÓW MLECZARSKICH ? Bratoszewice 2013,
Wyróżnienie dla produktu MLEKO MU! UHT 3,2% 1l, w KONKURSIE ?ZŁOTY PARAGON 2013 NAGRODA KUPCÓW POLSKICH?, w kategorii Lider Sprzedaży ? mleko białe, mleko smakowe i zagęszczone,
Wyróżnienie dla produktu SEREK HOMOGENIZOWANY WANILIOWY, w KONKURSIE ?ZŁOTY PARAGON 2013 NAGRODA KUPCÓW POLSKICH?, w kategorii Lider Sprzedaży.

Rok 2014

Puchar Dyrektora Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego za napoje mleczne na Targach Rolnych w Bratoszewicach.

puchar_bratoszewice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konkurs Lider Forum na najlepsze produkty mleczarskie
– III miejsce za mleko UHT MU! 3,2% 1l.

Rok 2015

Targi Rolne „W sercu Polski” w Bratoszewicach
– Puchar za wysoką jakość śmietany i śmietanek UHT serii MU!
Konsumencki Konkurs Sera Szefów Kuchni Golden Cheese Poland 2015
Złoty medal w kategorii Ser na deser dla SERKA HOMOGENIZOWANEGO O SMAKU WANILIOWYM MU!
Złoty medal w kategorii Twaróg świeży za SER TWAROGOWY TŁUSTY KLINKA MU!
Srebrny medal w kategorii Ser do wypieków za TWARÓG SERNIKOWY MU!
II miejsce w Plebiscycie Dziennika Łódzkiego na Przedsiębiorcę Roku 2015 w Branży Rolnej

Rok 2016

– Konkurs Wyrobów Mleczarskich Bratoszewice ? Puchar za szeroki asortyment i wysoką jakość serów twarogowych
– Kulinarny Konkurs Sera Good Cheese 2016 – brązowy medal za serek kanapkowy ze szczypiorkiem oraz  brązowy medal za twaróg sernikowy

Good Cheese 2016

– Osełka sieradzka MU! masło ekstra została nagrodzona przez Lożę Ekspertów programu ?Doceń polskie?. Nasz produkt zdobył prestiżowy certyfikat i tytuł TOP PRODUKT podczas XXII audytu żywności.Doceń Polskie

 

 

 

– Jurorzy XXV Krajowej Oceny Serów i Twarogów podczas Euroforum Polskiego Mleczarstwa przyznali złoty medal za zajęcie I miejsca w kategorii: TWAROGI PRODUKOWANE METODĄ TRADYCYJNĄ dla produktu: Ser Twarogowy Tłusty KLINKA MU!

 

 

 

 

Cały proces przetwarzania mleka w OSM WART-MILK w Sieradzu jest w pełni zautomatyzowany. Procesy technologiczne są pod ciągłym nadzorem prowadzone przez wykwalifikowaną kadrę.

DP – Odbiór surowca
Mleko dostarczane jest do zakładu specjalistycznymi samochodami ? cysternami. Na etapie odbioru następuje ilościowe i jakościowe przyjęcie surowca. Przed rozładunkiem laborantka pobiera próbę laboratoryjną i w Laboratorium Oceny Surowca [LOS] dokonuje wstępnej jego oceny. Po określeniu jego przydatności do dalszego przerobu i sprawdzeniu wszystkich parametrów jakościowych (fizyko-chemicznych i mikrobiologicznych) surowiec kierowany jest do odpowiednich tanków magazynowych, w których jest przechowywany we właściwej temperaturze do czasu dalszej obróbki.

DP – Aparatownia
Na tym etapie mleko poddawane jest procesom wirowania, normalizacji, homogenizacji i pasteryzacji ? ścisła współpraca DP/A z Laboratorium Fizyko-Chemicznym [LFCH]. Przygotowane mleko przez Aparatownię jest kierowane do poszczególnych działów produkcyjnych, w których następuje konfekcjonowanie.

DP – Miejski
Na tym dziale produkcyjnym następuje rozlew wcześniej przygotowanych wyrobów typu: mleka spożywczego pasteryzowanego, śmietany homogenizowanej, maślanki, kefiru, jogurtu w dwa rodzaje opakowań: butelki PET i kubki o różnych pojemnościach, w zależności od grupy asortymentowej.

DP – Twarożkarnia
Ser twarogowy jest wyrobem produkowanym z mleka krowiego pasteryzowanego poprzez odpowiednią obróbkę skrzepu uzyskanego przez dodatek czystych kultur mleczarskich. Sery twarogowe pakowane są w opakowania jednostkowe z folii o gramaturze a? 200 g i a? 250 g. Dodatkowo każde opakowanie jednostkowe owijane jest folią zabezpieczającą produkt gotowy.

DP – Masłownia
Masło jest produktem wysokotłuszczowym, otrzymanym w wyniku zmaślania wydzielonej z mleka i odpowiednio przygotowanej śmietanki. Uzyskana w procesie wirowania mleka śmietanka, po ochłodzeniu poddawana jest procesowi pasteryzacji, w dalszej kolejności procesowi dojrzewania i przechowywania do czasu zmaślania. Produkcja masła prowadzona jest metodą ciągłą . Otrzymany wyrób formowany jest w kostki lub bloki.

DP – UHT
Nowoczesne linie produkcyjne pozwalają na uzyskanie wyrobów gotowych w opakowaniach jednostkowych ? kartonach o długim okresie przechowywania, o różnych pojemnościach w zależności od grupy asortymentowej. Opakowania jednostkowe są umieszczane w opakowania zbiorcze typu tacka.

DP – Proszkownia
Dzięki zastosowaniu techniki pozwalającej odparować wodę z mleka otrzymujemy proszek mleczny. Na dziale tym produkujemy wyroby typu:

  • mleko w proszku pełne,
  • mleko w proszku odtłuszczone,
  • serwatki w proszku,
  • mieszanki mleczne zgodnie z wymaganiami klienta.

Potencjał Spółdzielni tworzy nie tylko nowoczesny park maszynowy, ale przede wszystkim i głównie jej członkowie – dostawcy surowca i pracownicy.

Nadrzędnym celem działania Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej WART-MILK w Sieradzu jest produkowanie wyrobów mleczarskich bezpiecznych dla zdrowia konsumentów i spełniających ich oczekiwania. Mamy świadomość, że spełnienie wymagań w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i wymagań jakościowych stawianych przez naszych klientów, a tym samym ich zadowolenie są ważnymi czynnikami, które decydują o rozwoju naszej firmy. Cały swój wysiłek Spółdzielnia poświęca na stałą poprawę jakości, ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa zdrowotnego produktów w oparciu o analizę HACCP i wymagania standardu IFS (International Food Standard). Potwierdzeniem tych działań jest uznanie przez międzynarodową jednostkę certyfikującą – Lloyd’s Register, która nagrodziła Spółdzielnię po raz pierwszy w 2017 roku certyfikatem z zakresu systemu International Food Standard (IFS).

Nasze główne przesłanie to: „Zadowolenie klientów jest naszym sukcesem”.

Nasze produkty sprzedawane są do krajów Unii Europejskiej jak również poza jej granice. Spełniamy wymogi eksportowe wielu krajów i systematycznie poszerzamy tę listę o nowe kraje trzecie.

Dużym sukcesem naszej Spółdzielni było uzyskanie uprawnień eksportowych do Federacji Rosyjskiej. Dwukrotnie poddaliśmy się kontroli Inspektorów Rosyjskich z pozytywnym wynikiem. Dodatkowo uzyskaliśmy świadectwa higieniczno-sanitarne i Certyfikaty Zgodności z rosyjskimi normami GOST’R na produkowane wyroby mleczarskie – mleko odtłuszczone w proszku i masło ekstra.

Pomoc: Kliknij na Historia Firmy, Zdobyte Nagrody itd., aby rozwinąć więcej informacji!

Strona www.osmsieradz.pl wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka) w celu prawidłowego działania. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na zapisywanie plików cookies na Państwa urządzeniu. Więcej informacji | Ukryj